facebook

Вже офіційно: частину “ухилянтів” не каратимуть, що потрібно зробити

Юристи назвали категорію чоловіків, яких не покарають за ухилення від мобілізації


Поки в Україні діє воєнний стан, чоловікам віком від 18 до 60 років, які підпадають під категорію військовозобов’язаних, вручають повістки. Наразі активно карають тих, хто намагається ухилитися від мобілізації. Але юристи назвали категорію чоловіків, котрим це не світить, пише gsminfo.com.ua.

Зокрема, йдеться про українців, які перебувають за кордоном, а саме виїхали в перші дні повномасштабного російського військового вторгнення, коли ще не було введено заборону чоловікам залишати країну.

Юристи зазначають, що якщо вони вирішать повернутись до України, їм не повинні загрожувати штрафи за залишення країни. Якщо вони виїхали до того, як ще не було запроваджено заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку.

Але якщо чоловік порушив правила перетину кордонів або вчинив правопорушення при перетині кордону, тоді може загрожувати адміністративна відповідальність.

Ухиленням від мобілізації вважається ігнорування повістки. Наприклад, якщо чоловікові представники територіального центру комплектування вручили повістку, в якій зазначено, куди та в який день, а також час він зобов’язаний з’явитися, а цього не зробить, тоді загрожує штраф. Те саме може стосуватися й осіб, які уникають вручення повістки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але якщо після того, як людині вручили повістку, вона з’явилася в ТЦК, а потім їй уже надсилають наступну повістку з вимогою пройти військово-медичну комісію або ж прибути у військову частину, тобто фактично її вже призвали на службу, а вона не з’явиться, тоді це правопорушення вже зазнає кримінальної відповідальності.

Стаття 336 Кримінального Кодексу України про ухилення від мобілізації передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Але навіть таке покарання не є приводом від призову до лав ЗСУ. Тобто їх все одно можуть забрати захищати Україну.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вже офіційно: частину “ухилянтів” не каратимуть, що потрібно зробити