facebook

“Повістки одержать прямо на вулицях саме ці чоловіки, мобілізація в Україні змінилася”

Верховна Рада України змінила перелік осіб, які зможуть отримати відстрочку від призову на військову службу. Згідно з прийнятим законом №9342, чоловіків, які мають родичів з інвалідністю, зможуть мобілізувати до ЗСУ.

Як інформує “zn,ua”, раніше відстрочку від мобілізації могли отримати ті військовозобовʼязані, у кого дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка) є інвалідами I чи II групи. Таких мобілізованих також могли звільнити в запас.

Адвокат Богдан Пересада пояснив, чи можуть мобілізувати чоловіка, який має дружину з інвалідністю. Він нагадав, що відповідно до оновленого абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані: «які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

Він підкреслив, що для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати дружину.

Такими особами можуть бути:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

повнолітні діти дружини;

батьки дружини.

Батьки-пенсіонери дружини не вважаються працездатними особами в силу наступного. Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни – особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Тобто, такі батьки не вважаються працездатними особами та не мають її утримувати.

Повнолітні діти зобов’язані утримувати своїх батьків. Це передбачено частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України: повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

«Що ж стосується працездатних осіб, то відповідно до пункту 16 частини першої статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» працездатні особи – особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності. Виходячи із цього визначення, працездатними вважаються особи, які проживають на території України. Тобто якщо є син або донька, яка проживає за кордоном, то вони у розумінні законодавства не вважаються працездатними особами. Знадобляться документи, які підтверджують перебування дітей за кордоном», – пояснив він.

Адвокат також підкреслив, що наразі усталеної практики застосування нових норм поки немає і важко спрогнозувати дії військкомату.

Які документи потрібні для отримання відстрочки

Із документів такій особі знадобляться:

заява про відстрочку;

свідоцтво про шлюб;

документи на підтвердження наявності у дружини інвалідності;

свідоцтва про народження дітей( за наявності);

документи на підтвердження проживання дітей за кордоном( за наявності).

Чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки і можуть вступити до лав ЗСУ. Нагадаємо, чи можуть призвати чоловіка, який не проходив строкову службу в армії.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Повістки одержать прямо на вулицях саме ці чоловіки, мобілізація в Україні змінилася”