facebook

У Польщі хочуть залишити українців без роботи і вже скасовують усі допомоги для біженців з наступного року

Польська влада заявила про те, що з 2024-го припинить усю допомогу українським біженцям. Вони втратять право безкоштовного доступу до медицини, освіти, ринку праці, а також можливість законно перебувати в країні та отримувати виплати. Така заява стала продовженням конфлікту, який виник між українською та польською владою.

Представник польського уряду Пйотр Мюллер в ефірі Polsat News сказав, що пільги для українських біженців закінчуються з 2024-го. При цьому в Єврокомісії вже заявили, що пільгові умови для українців хочуть продовжити до 2025 року. Водночас у Польщі наголосили на тому, що вже 2024-го всі пільги скасують, пише Оглядач.

Видання Bloomberg пише про те, що така заява Мюллера стала продовженням конфлікту, який виник між польською та українською владою. Справа в тому, що Польща одна з перших запровадила заборону продажу українського зерна на своїй території. З 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення дозволити продаж зерна на всій території ЄС, проте Польща заборону продовжила в односторонньому порядку.

У відповідь Україна подала позов до Світової організації торгівлі. Ця організація може регулювати суперечки, що виникають між різними державами у питаннях експорту та імпорту. Польська влада, зрозуміло, такого кроку України не зраділа.

Польща вже відповіла дипломатичною мовою. Президент Польщі Анджей Дуда відмовився від зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. І хоча офіційною причиною є “жорсткий графік” польського лідера, такий крок можна розцінювати як вияв невдоволення політикою України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас Україна заявила, що заборонить ввезення польських товарів на свою територію. Фактично між країнами виникає торговельний конфлікт. Україна перестане ввозити яблука, помідори, капусту, цибулю та інші товари з Польщі. Поляки такому рішенню були здивовані.

“Поки що це оголошення про введення ембарго. Однак мене дивує, що Україна рухається в цьому напрямку. Після того, як Польща так багато допомогла Україні, допомогла жінкам і дітям, які тут живуть, у Польщі, таке рішення дивовижно, неймовірно”, – заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс в інтерв’ю polsatnews.pl.

Важливу роль відіграють вибори у Польщі

Польща готується до виборів. При цьому в дебатах між представниками чинної партії та опозиції звучать оголошення у бездіяльності в питаннях захисту польських інтересів. Частина поляків незадоволена тим, скільки грошей витрачається на підтримку України. Крім того, поширюється риторика про те, що через ЄС Польща змушена жертвувати власними інтересами.

Ймовірно, після виборів домовитись може бути простіше. Парламентські вибори у Польщі відбудуться 15 жовтня 2023-го. При цьому Анджей Дуда залишиться президентом до 2025-го, тож домовлятися з ним Україні таки доведеться.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У Польщі хочуть залишити українців без роботи і вже скасовують усі допомоги для біженців з наступного року