facebook

На заслужений відпочинок достроково: хто може вийти на пенсію раніше під час війни

Деякі категорії українців можуть вийти на пенсію достроково


В Україні встановлено єдиний вік для виходу на пенсію – 60 років. Але чоловіки та жінки за умови виконання низки умов можуть вийти на заслужений відпочинок достроково. Хто має на це право, повідомляє На пенсії.

Для цього людині потрібно виконати низку вимог. Наприклад, опрацювати певний час на шкідливому виробництві.

Працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами праці — за списком № 1. Його затвердив Кабмін і за результатами атестації робочих місць після досягнення такими громадянами 50 років та за стажу роботи не менше 25 років у чоловіків, з них має бути не менше 10 років на вказаних роботах.

Працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці за списком № 2 проваджень, робіт, професій, посад та показників, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

За результатами атестації робочих місць та після досягнення ними 55 років та при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Трактористи-машиністи, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства чоловічої статі мають право вийти на пенсію у 55 років за наявності 30 років стажу, з яких 20 років проведено на цій посаді.

Водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) та великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких та шкідливих виробництв, після досягнення 55 років та при стажі роботи не менше 30 років, на цій посаді не менше 12 років та 6 місяців.

Право на дострокову пенсію також мають:

Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни;
Члени сім’ї загиблих чи померлих захисників та захисниць України;
Багатодітні матері або матері осіб з інвалідністю з дитинства, а також тяжкохворих дітей;
Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалі внаслідок її ліквідації;
Особи, яким на момент звільнення у зв’язку зі скороченням штату або станом здоров’я залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

На заслужений відпочинок достроково: хто може вийти на пенсію раніше під час війни