facebook

Чи стануть частиною історії: в Україні хочуть скасувати один із головних паперових документів

Українцям розповіли, який документ хочуть замінити


Зазначається, що диджиталізація країни продовжується і незабаром українцям уже не знадобляться знайомі багатьом паперові пенсійні посвідчення. Все тому, що їх замінять на електронні. Відповідний проект ухвали Пенсійного фонду з’явився на сайті Федерації профспілок України.

Отже, у документі наголошується, що громадянин, перед виходом на пенсію, зможе відмовитись від паперового пенсійного посвідчення. Для нього буде створено електронний документ.

Е-пенсійне посвідчення буде генеруватися на порталі Дія за допомогою мобільного додатку. Він матиме таку ж юридичну силу та термін дії, як паперовий документ.

У держбюджеті наступного року передбачається, що прожитковий мінімум для українців, які втратили працездатність, становитиме 2 361 гривню. Саме розмір прожиткового мінімуму впливає розмір мінімальної пенсії.

Водночас, у перший день весни 2024 року в Україні має стартувати масштабна індексація всіх видів пенсії, і відбуватиметься вона за новими правилами: з’являться бали та коефіцієнти, завдяки яким громадяни з рівними умовами виходу на пенсію отримують однакову пенсію та індексацію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, після індексації розмір середньої пенсії зросте до 6 тисяч гривень. На сьогодні 5311 гривень. При цьому, з початку року середня пенсія в Україні зросла на 20%, а саме на 874 гривні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи стануть частиною історії: в Україні хочуть скасувати один із головних паперових документів