facebook

Перерахунок усіх пенсій за бальною системою: як це працює і чи збільшать виплати

Як проходитиме бальна система нарахування пенсій


Нещодавно в уряді заявили, що у нарахуванні пенсійних виплат мають намір запровадити бальну систему. Коли це станеться та як вплине на розмір виплат, розповідає інформаційний портал «На пенсії».

Основна мета нововведень полягає в тому, щоб кожен пенсіонер мав солідарну пенсію, яка буде не нижчою за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку планують запустити у 2025 році, це буде не менше 50% від середньої зарплати протягом життя.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що у березні 2024 року на українських пенсіонерів очікує чергова індексація пенсій. У нарахуванні виплат планую запровадити бальну систему. Вона має вирівняти диспропорції між пенсіонерам, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно.

Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на заслужений відпочинок раніше, підтягнутися до сучасного рівня.

Бальна система працюватиме в такий спосіб. Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до ПФУ. Внесок буде переведено до балів відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою в Україні на той момент.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо людина платила внески із зарплати, яка є середньо по країні, то вона отримує 10 балів, якщо вища за середню – то, наприклад, 12 балів і більше, якщо ж менша за середню, то й бал буде нижчою – 8.

Потім, як пояснив Денис Шмигаль, ці бали щороку також переводитимуть назад у пенсію відповідно до актуальної середньої зарплати. Таким чином вдасться створити солідарну пенсійну систему, захищену від інфляції та девальвації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Перерахунок усіх пенсій за бальною системою: як це працює і чи збільшать виплати