facebook

Перехід на зимовий час вже на цих вихідних: що потрібно зробити всім українцям і куди крутити стрілки

Жовтень 2023 року стрімко наближається до свого кінця. Традиційно, в ніч із останньої суботи на останню неділю жовтня в Україні переведуть час.


Символічні цифрові стрілки годинників десятки мільйонів українців переведуть на годину тому. У цій статті ми розповімо про те, навіщо здійснюється перехід на зимовий час, розберемося в історії даного явища в СРСР та Україні, особливостях цього періоду та його впливу на життя та здоров’я мільйонів людей.

Вперше годинник вигадали перекладати у Великій Британії. Зміна часу відбулася 1908 року. Тоді це явище було необхідним у суто практичних цілях – для економії. Передбачалося. що таким чином прості британці та місцева економіка витрачатимуть менше цінних ресурсів на освітлення будинків та вулиць у темний час доби.

Зазначимо, що переведення годинників в Україні, яка входила до складу СРСР, розпочалося лише 1981 року. У пізню епоху правління генерального секретаря Леоніда Ілліча Брежнєва величезна країна почала відчувати перші проблеми з економікою та ресурсами, які призвели до її розпаду в 1991 році. Тодішнє керівництво партії хотіло заощадити з переходом на новий час величезну кількість електроенергії, вугілля та атомної енергії.

Традиція переходу з так званого літнього часу на зимовий час збереглася і з настанням незалежності України. Українська влада, як і їхні радянські попередники, вважала, що зміна часу дозволить збереже енергетичні ресурси та заощадить мільярди гривень. Однак, з приходом новітніх технологій та зміною способу життя українців дана практика стала безрезультатною.

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якого числа переводять годинники в Україні у 2023 році?
У 2023 році перехід із літнього на зимовий час на території України здійснюватиметься в ніч на 29 жовтня о 4 годині ранку, які за традицією припадають із суботи на неділю.

Не забудьте перевести час на своїх телефонах, планшетах, ноутбуках, комп’ютерах, електронному та механічному годиннику, а також інших пристроях, за яким можна визначати час. Зазначимо, що більшість сучасних пристрої самостійно переходять з літнього часу на зимовий і назад, але іноді в їхній роботі трапляються збої, так що цей процес варто проконтролювати окремо, щоб уникнути різних непорозумінь.

Особливості переходу з літнього на зимовий час для організму
Традиційно, українці радіють переходу від літнього до зимового часу, оскільки в новому режимі додається година сну, яка буває критично важлива для мільйонів людей, що постійно учнів і працюють.

До мінусів даного процесу варто віднести зменшення і без того світлового дня, що постійно скорочується, в зимовий період. Скорочення тривалості впливу світла на організм людини призводить до цілого ряду проблем:

апатії;
зниження продуктивності та активності;
депресії;
зниження імунітету;
збоєм у роботі біоритмів;
зміною режимів сну та неспання;
ускладненнями хронічних захворювань.
За даними медиків та особистого досвіду мільйонів українців, перші два тижні після переведення годинників будуть непростими. Зазначимо, що перехід із літнього на зимовий час, як правило, проходить легше, ніж із зимового на літній, проте для організму це такий же стрес.

Як уникнути стресу під час переведення годинника?

Для того, щоб позбавитися негативних наслідків переходу із зимового на літній час, медики радять готуватися до 29 жовтня, як мінімум, за тиждень до цієї дати.

Доведено, що в період з кінця жовтня до початку листопада на дорогах по всьому світу різко збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод. Під час адаптації до нового режиму обмежте час перебування за кермом або зовсім відмовтеся від керування авто або іншими транспортними засобами.

Для позбавлення свого організму та психіки від негативних наслідків перехідного періоду слід дотримуватися таких правил:

Протягом кількох днів перед переведенням годинника 29 жовтня вам слід посилено відпочивати.
постарайтеся уникати стресів, не перетружуйтесь на роботі або під час спортивних занять;
більше спіть;
правильно харчуйтесь. Зверніть увагу на вживання овочів, фруктів, каш і не жирного м’яса або морепродуктів;
обмежте або зовсім відмовтеся від алкоголю;
пийте більше води;
купіть вітаміни чи харчові добавки;
лягайте спати раніше хоча б на 15 хвилин;
приймайте ванну;
сходіть на масаж чи йогу;
купіть трав’яні чаї чи не сильні заспокійливі препарати;
не користуйтесь гаджетами за годину до того, як вирушите до сну;
більше гуляйте;
проводьте дозвілля якісно. Займайтеся спортом, танцями, співом, малюванням, вишивкою, в’язанням чи готуванням (за смаком);
регулярно провітрюйте будинок та робочі місця;
Якщо ви дотримуватиметеся цих простих правил, то ви зможете не тільки легко адаптуватися до нового режиму життя та роботи, але й підвищити тонус, настрій, продуктивність та загальне самопочуття.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Перехід на зимовий час вже на цих вихідних: що потрібно зробити всім українцям і куди крутити стрілки