facebook

Стосується всіх водіїв: що тепер робити, якщо поліція вимагає документи – роз’яснення

Подробиці

Правозахисники розповіли автовласникам про юридичні тонкощі перевірки документів
Останнім часом почастішали випадки, коли співробітники поліції вимагають водіїв на місці зупинки передати їм документи до рук. Однак це може обернутися для автовласників штрафом, пише MMR.

Водії думають, що так передбачає закон і слухняно виконують вказівки правоохоронців. Далі інспектор відлучається з цими документами до свого службового автомобіля та повертає їх разом із постановою про накладення штрафу.

Відповідно до Правил дорожнього руху та Закону “Про дорожній рух” із змінами, внесеними Законом №1231-IX, на вимогу працівника поліції водій зобов’язаний пред’явити документи на право керування. При цьому пред’явити документи потрібно у спосіб, що дозволяє прочитати і зафіксувати дані з цих документів.

Зазначені нормативні акти не містять вимоги передати документи до рук, а лише пред’явити. Навіть додаткова деталізація щодо пред’явлення “спосібом, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані”, не може тлумачитися як обов’язок передати документи до рук.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Отже, зазначені документи надавати до рук інспектору водій не зобов’язаний – достатньо лише показати (пред’явити) у розгорнутому вигляді. Однак, якщо водій за власним бажанням передав поліцейському до рук зазначені документи, йому не заборонено їх отримати та перевірити у своїх руках, зазначають юристи.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Стосується всіх водіїв: що тепер робити, якщо поліція вимагає документи – роз’яснення