facebook

Не тільки в доларах та євро: у якій валюті краще зберігати заощадження – порада експерта

На яку іноземну валюту варто звернути увагу

Єдина європейська валюта, яка відзначила свій 25-річний ювілей у січні 2024 року, є стабільним засобом для накопичень і проведення фінансових операцій. Однак, долар збереже свою роль як головну світову валюту протягом тривалого часу. На цьому наголосив колишній член Ради Національного банку України, Віталій Шапран, пише РБК-Україна.

Він зазначив, що євро офіційно визнано МВФ як резервну валюту, широко поширене в регіоні, і кілька країн підтримують фіксований обмінний курс до євро або кошик валют, де євро займає основне становище. Втім, долар залишається найкращим вибором для накопичень та розрахунків на світовому рівні.

Зазначається, що традиційно в Україні долар є основною валютою для заощаджень та визначення цін на деякі товари.

Шапран також звернув увагу на зміни курсу євро до долара за останній рік, зазначивши, що він може значно вагатися і радить враховувати цей аспект. Він наголошує на важливості диверсифікації валютного портфеля, особливо у разі відсутності чіткого розуміння майбутніх витрат.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Експерт також рекомендує враховувати гривню, оскільки більшість населення України здійснює витрати у цій національній валюті. Це підтверджується високими ставками за депозитами у гривні порівняно з інвалютними депозитами, а ризик девальвації національної валюти залишається мінімальним.

Як зазначив Шапран, провідною іноземною валютою залишається долар США, популярним також є євро, британський фунт, канадський долар, а для заощаджень цікавить швейцарський франк.

За словами експерта, кожен має визначити свою частку іноземної валюти у своєму портфелі заощаджень відповідно до запланованих витрат. Як гривня, так і резервні валюти, визнані МВФ, підходять для заощаджень.

Щодо перспектив збільшення частки євро в заощадженнях в Україні в контексті можливого вступу до Європейського союзу, експерт висловив сумніви, стверджуючи, що поточний тренд низьких ставок за валютними депозитами та низький ризик суттєвої девальвації національної валюти вносить певну невизначеність у це питання.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Не тільки в доларах та євро: у якій валюті краще зберігати заощадження – порада експерта