facebook

Штраф і навіть позбавлення прав: водіїв карають за справжню дрібницю – як захиститися

Скільки доведеться заплатити

Який штраф передбачено за тріщину на лобовому склі
Минулого 2023 року деяких водіїв штрафували за наявність тріщин на лобовому склі автомобіля. Однак слід знати, чому потрібно вчасно оскаржити ухвалу. Про це розповідає інформаційний портал “Дорожній адвокат”.

За наявності тріщини на вітровому склі поліцейські виносять ухвалу про накладення адміністративного стягнення на підставі ч. 1 ст. 121 КУпАП.

Зокрема, передбачається штраф у розмірі 340 грн. (управління транспортним засобом, який має технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється).

За повторного порушення протягом одного року складають протоколи за ч. 4 ст. 121 КУпАП. Ця норма передбачає позбавлення права управління строком від 3-х до 6 місяців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Однак ці постанови, як і будь-які інші в подібних обставинах, не відповідають вимогам закону. З диспозиції ч. 1 ст. 121 КУпАП виключено можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності за наявність тріщини на склі.

Тому такі постанови протиправні та підлягають скасуванню в установленому законом порядку.

Якщо водій не оскаржив цю ухвалу, а пішов і заплатив штраф, це свідчить про те, що він погодився з цим порушенням. І, відповідно, при повторній зупинці на нього можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення за ч. 4 ст. 121 КУпАП.

Ця норма передбачає позбавлення права управління строком від 3-х до 6 місяців.

Фахівці кажуть, що особливо важливо оскаржити “першу” ухвалу, щоб не допустити повторного складання. На оскарження ухвали надається 10 днів з дня її отримання. В іншому випадку можна позбутися посвідчення водія.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штраф і навіть позбавлення прав: водіїв карають за справжню дрібницю – як захиститися