facebook

Водіїв чекають нові штрафи: у Раді написали закон із величезним переліком заборон

Всі подробиці

У Комітеті з питань правоохоронної діяльності в розгляді знаходиться проект закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, спрямований на посилення відповідальності за порушення у сфері перевезення пасажирів автомобільним транспортом та протидії нелегальним пасажирським перевезенням” (реєстр. №11025 від 09.02.2024), ініційований народним депутатом України В.А. Медяником та іншими народними депутатами.

Про це повідомили на сайті ВРУ.

Головною метою цього законопроекту є вдосконалення законодавчого регулювання питань, що стосуються притягнення до відповідальності автомобільних перевізників, які незаконно здійснюють перевезення пасажирів автобусами (так звані “нелегальні” перевезення).

Згідно з запропонованим законопроектом, передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Закону України “Про автомобільний транспорт”, які мають на меті вирішення питань, пов’язаних з притягненням до відповідальності автомобільних перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів автобусами без належних дозвільних документів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначений законопроект включає положення щодо введення до КУпАП нового виду адміністративного правопорушення (стаття 16420), яке передбачає адміністративну відповідальність для водіїв, які здійснюють платне перевезення пасажирів автотранспортом без реєстрації у державному реєстрі як суб’єктів підприємницької діяльності (незаконні перевізники).

Також у рамках цього законопроекту пропонується оновити розміри санкцій за порушення у сфері перевезення пасажирів автотранспортом, зокрема за виконання перевезень без необхідних документів перевізника, порушення правил надання послуг із перевезення організованих груп дітей, порушення встановленого режиму праці і відпочинку водіїв, безпідставної відмови від пільгового перевезення громадян і т.

Законодавці зокрема пропонують встановити такі штрафні санкції:

перевезення пасажирів без схеми маршруту, розкладу дозволу на перевезення — штраф 150 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян;
відхилення від зазначеного маршруту (заїзд в інше місце) – штраф – 100 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян;
перевезення пасажирів в таксі без таксометра або без увімкненого таксометра — штраф 10 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян;
порушення режиму роботи водія громадського транспорту — штраф для водія – 80 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян, для посадової особи або підприємця -150 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян;
безпідставна відмова у пільговому проїзді — штраф для водія, підприємця у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян;
здійснення платного перевезення пасажирів автотранспортом без державної реєстрації як суб’єкта господарювання — штраф 1000 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Водіїв чекають нові штрафи: у Раді написали закон із величезним переліком заборон