facebook

В Україні закриють майже всі сільські школи

В Україні закриватимуть малочисельні сільські школи. Процес розпочнеться з 2025 року. У Міносвіти та Верховній Раді вважають, що школи, в яких навчається надто мало дітей, не дають належного рівня освіти і, найголовніше, вони нерентабельні.

Про це розповіла в інтерв’ю Новини.LIVE депутатка-“слуга” Юлія Гришина.

В Україні закриють майже всі сільські школи – today.ua
Про це розповіла в інтерв’ю Новини.LIVE депутатка-“слуга” Юлія Гришина.

Процес урбанізації населення почався в Україні не сьогодні. Він відбувається вже давно. Молодь залишає села, переїжджаючи в міста. Та й народжуваність значно впала, зокрема, і в сільській місцевості. Тому дітей на селі стає дедалі менше. Школи, що колись відлунювали сотнями дитячих голосів, поступово порожніють. У них залишається по два-три десятки учнів на всю школу, а в деякі роки в таких школах немає жодного першокласника.

“Коли в школі навчається 10-15-40 або навіть 100 дітей різних класів, то про яку якість освіти може йти мова? Часто в таких школах один учитель може викладати кілька предметів одночасно. Тому пізніше маємо низьку якість освіти з таких шкіл”, – каже Юлія Гришина.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тож процес поступового закриття сільських шкіл розпочався не сьогодні. На жаль, це об’єктивна реальність. Звісно, сільські діти не залишаються без освіти. Їх щодня підвозять автобусом до опорних шкіл.

Із 2025 року процес закриття малих шкіл прискорять. З 1 вересня 2025 припиниться бюджетне фінансування шкіл із чисельністю учнів менше 45. А з наступного навчального року, тобто з 1 вересня 2026, перестануть фінансувати і школи, в яких навчається менше 60 дітей.

Звісно, сільські жителі дуже болісно сприймають факт закриття школи. Адже недарма кажуть, що село має перспективи, і воно живе доти, доки в ньому є школа. Не буде школи – молодь також не залишатиметься в селі.

“Загалом процес болючий, адже кажуть, якщо в селі немає школи – немає і села. Потрібно розуміти, чому це відбувається. Адже школи у форматі менше 45 дітей не можуть працювати якісно”, – підсумувала народна депутатка.

Крім того, зараз багато шкіл в Україні мимоволі перейшли на дистанційний або змішаний формат навчання. Імовірно, процес навчання онлайн частково залишиться і після закінчення війни. Це також може бути для сільських дітей альтернативою традиційному шкільному навчанню.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні закриють майже всі сільські школи