facebook

В Україні різко зросла кількість хворих на кашлюк: хто у зоні ризику та які симптоми хвороби

Тільки за перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання

У МОЗ б’ють на сполох через різке зростання захворілих на кашлюк. За перші два місяці поточного року в Україні зафіксовано 515 випадків захворювання (за той же період у 2023 році їх було тільки 27). Майже 96% з них – діти.

Як повідомили у Facebook Міністерства охорони здоров’я, приріст захворюваності склав майже 95%. У групу ризику входять діти дошкільного та раннього шкільного віку. Медики говорять про велику кількість нещеплених дітей. Саме це й призвело до різкого стрибка захворюваності на кашлюк.

“З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі”, – йдеться у повідомленні.

Кашлюк – небезпека та симптоми
Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією Bordetella pertussis. Воно поширюється повітряно-крапельним шляхом від людини до людини при кашлі чи чханні. Найнебезпечніша хвороба для немовлят, бо може викликати тимчасову зупинку дихання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хвороба супроводжується високою температурою та спазматичним кашлем, який має характерний свист та може зберігатись протягом 5-8 тижнів. Спостерігаються й інші симптоми ГРВІ, такі як нежить. Кашлюк сильно ослаблює організм, тому для повного одужання дітям потрібно до двох місяців.

Як запобігти кашлюку?
Для того, щоб вберегтись від зараження кашлюком, потрібно своєчасно робити щеплення дітям. Є спеціальний графік, створений медиками. Згідно з ним, дітей вакцинують у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. І це дасть імунітет на решту життя.

Також медики рекомендують вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Зростання захворюваності на ГРВІ та Covid-19
В Україні у лютому-березні спостерігалось зростання хворих на ГРВІ та Covid-19. Більшість пацієнтів – діти. У Волинській області за вказаний період серед хворих близько 63% – діти віком до 17 років.

Не краще ситуація у Київській області. Там навіть хотіли оголосити про епідемію та закрити школи. Бо на початку лютого захворюваність на грип та ГРВІ в області зросла на 39% і цей показник на 8% перевищує допустимий епідемічний поріг.

На Прикарпатті спалах Covid-19 спостерігався ще й у березні. Там захворюваність зросла на 35,4%. Зареєстровано чотири летальні випадки, спричинені вірусом. Як розрізнити за кашлем, на що саме ви хворієте, прописано у нашому матеріалі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні різко зросла кількість хворих на кашлюк: хто у зоні ризику та які симптоми хвороби