facebook

Долар паралізувало: банки та обмінки оприлюднили курс валют

Що вплине на курс цього тижня?

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 8 липня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 40,542 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 43,8624 гривень за 1 євро.

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

За рахунок збігу декількох чинників цей тиждень на валютному ринку України мине напружено та з певними загрозами для курсу національної валюти – гривні. Усі проблеми доведеться оперативно гасити Нацбанку, як ирегулятору, щоби уникнути додаткового тиску на курс.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В першу чергу, проти гривні психологічно спрацює зниження розмірів ЗВР України майже на 3%. Це сталося, попри досить активні надходження валюти від МВФ та інших наших західних партнерів. Основна частина витрачених резервів припала на продаж Нацбанком долара під покриття дефіциту валюти на міжбанку для згладжування курсових коливань, а також для забезпечення виплат боргів України в іноземній валюті.

По-друге, проти гривні працює обслуговування зовнішніх боргів України та наближення дедлайну щодо реструктуризації частини зовнішніх заборгованостей перед західними кредиторами.

Також, великі експортери вже багато в чому закрили свої основні потреби у гривні для розрахунків із персоналом за минулий місяць та постачальниками за першу половину липня. А це означає, що вони знизять активність на міжбанку з продажу свого валютного виторгу, а ось потреба у ВКВ у імпортерів зростатиме. У тому числі, й щодо імпорту електроенергії, яка зараз активно закуповується Україною для заміщення вітчизняної електрогенерації, зруйнованої ракетними обстрілами росії.

І не варто забувати, що досі зберігається негативна для курсу гривні тенденція щодо перевищення обсягів купівлі валюти населенням над сумами її здачі. Причому як за підсумками місяця (показник близько $1 млрд за місяць), так і щодня (сальдо близько $50 млн на день).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Долар паралізувало: банки та обмінки оприлюднили курс валют