facebook

21 квітня – Вербна (Шуткова) неділя. Що потрібно знати всім християнам про це особливе свято і як правильно провести цей день

21 КВІТНЯ – ВЕРБНА (ШУТКОВА) НЕДІЛЯ. ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ВСІМ ХРИСТИЯНАМ ПРО ЦЕ ОСОБЛИВЕ СВЯТО І ЯК ПРАВИЛЬНО ПРОВЕСТИ ЦЕЙ ДЕНЬ
21 квітня – Вербна (Шуткова) неділя. Що потрібно знати всім християнам про це особливе свято і як правильно провести цей день

У православній традиції за тиждень до Великодня святкують Вербну неділю, яку на Західній Україні ще називають Шутковою. Джерело

Православні всього світу 21 квітня 2019 року відсвяткують Вербну неділю. Свято перехідне і залежить від дати Великодня. Вхід Господній у Єрусалим відзначають у шосту неділю Великого посту, за тиждень до Світлого Великоднього Воскресіння, яке у 2019 році припадає на 28 квітня.

Історія цього двонадесятого свята сягає корінням у 30 рік нашої ери. Згідно з легендою Ісус прибув на віслюкові до Єрусалима. До цього часу він три роки поневірявся, проповідуючи слово Боже. Саме тоді в так звану Пальмову неділю Христа зустрічали оплесками, а дорогу перед ним устеляли одягом і пальмовим гіллям.

Дерево було обране невипадково, адже древні іудеї вважали його священним і вірили, що пальма передає землі магічну силу, а отже, сприяє родючості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Більшість християн живуть у природних умовах, де не ростуть тропічні дерева. Гілки пальми на пострадянському просторі замінили вербними, в Італії — оливковими, у Франції — розмариновими.

Традиції Вербної неділі

Символ Вербної неділі — гілочки верби приносять додому напередодні ввечері. Вранці в неділю їх необхідно освятити в церкві. Після освячення вербу вважають воістину чарівною, їй приписують безліч позитивних якостей. За традицією вона захищає житло від злиx дуxів, пожеж, а якщо згодувати бруньки верби домашнім улюбленцям, — вони не xворітимуть.

Вербну неділю урочисто не відзначають, адже свято припадає на дні Великого посту, коли заборонені галасливі гуляння. Не можна займатися прибиранням і шиттям. Зате можна пересаджувати кімнатні рослини. Подібні дії допоможуть розбагатіти, були впевнені люди.

У давнину вважали, що у Вербну неділю за обіднім столом має зібратися вся родина. На столі можуть бути злакові страви, пісна випічка, без м’яса, але дозволяється риба й у невеликих кількостях вино. Вся їжа на столі не має бути гарячою.

У цілющі здібності гілок верби вірять досі. Хвору людину треба легенько побити освяченими гілочками по спині, примовляючи слова: «Верба, верба-вербичка, вербичка золота. А я вербою похльостаю і скажу до слова: Верба, дай, здоров’я!» Зараз в Україні продовжують цю традицію і кажуть: «Не я б’ю, верба б’є».

Викидати освячені гілочки верби не можна, — можна накликати на родину бiдність і xвороби. Гілки весь рік тримають вдома, біля ікон, а потім спалюють чи відносять до річки і пускають за течією. Раніше гілочки верби вкладали в руки нeбіжчика оскільки вірили, що він воскресне і зустріне в загpобному житті Христа.

а повір’ям верба вбирає всю негативну енергію вдома, тому через 12 місяців старі гілки замінюють новими. У деяких країнах торішню вербу відносять на могuли пoмеpлих родичів.

Прикмети на Вербну неділю

Раніше люди дуже серйозно ставилися до прикмет, особливо в дні великих церковних свят. З Вербною неділею пов’язують такі прикмети:

Хороший урожай овочів і фруктів влітку обіцяє тепла і суха погода на Вербну неділю.

Вітряно — отже, літо буде холодним.

Морозець у Пальмову неділю — чекай багатого врожаю зернових.

Розпустилося багато котиків на вербі — урожай буде хорошим.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

21 квітня – Вербна (Шуткова) неділя. Що потрібно знати всім християнам про це особливе свято і як правильно провести цей день