facebook

Конфлікт в мережі Biedronka. Профспілки планують проведення загальнопольського страйку

Працівники мережі Biedronka під час референдуму повинні вирішити, чи хочуть вони брати участь у національному страйку. Профспілки вимагають від керівництва Jeronimo Martins Polska поліпшення умов праці.

З серпня 2018 р. члени профспілки “Солідарність” знаходяться в конфлікті з керівництвом Jeronimo Martins Polska. Вони звинувачують власника мережі магазинів Biedronka в поганих умов праці, невиконанні правил охорони та безпеки на робочому місці.

Як інформує Bizblog.pl, основними причинами конфлікту є умови праці. Власник Biedronka пристосувався до заборони торгівлі в неділю, збільшивши години роботи магазинів в інші дні тижня. Це викликало незадоволення працівників та скарги на занадто обтяжливі умови роботи.

Профспілка також вимагає зміни правил зберігання товару, забезпечення охорони в магазинах у вечірні години, а також скорочення робочого часу в дні, що передують неділям із забороною торгівлі до 21:00.

Вечорами, як правило, працівники залишаються самі в магазинах. Суботами вони закінчують свою роботу лише опівночі, громадський транспорт вже не ходить. Касири вимушені виконувати роботу працівника складу, вони перевантажені і зазнають травм, — каже Пьотр Адамчак, голова спілки “Солідарність” в Biedronka.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що стосується заробітної плати, профспілки прагнуть лише змінити систему бонусів, оскільки вважають, що позбавлення працівника права на бонус через його виправдану відсутність є несправедливим. Компанія вважає, що це застарілий постулат, оскільки правила виплати бонусів вже давно змінилися.

Тому профспілки уклали угоду і вирішили провести референдум серед працівників. Під час референдуму за допомогою голосування працівники повинні вирішити, чи хочуть вони брати участь у страйку.

Для легальної організації страйку, принаймні 50 відс. працівників повинні взяти участь у референдумі. Спершу референдум мав тривати до 30 квітня. Однак зараз термін був видовжений до 30 вересня 2019 р.

Сьогодні JMP проводить заходи, що перешкоджають його ефективній реалізації. На нашу думку, компанія грубо порушує закон про вирішення колективних спорів. Ми подали заяву до прокуратури з цього приводу, — каже Альфред Буяра, голова Секретаріату національної торгівлі, банків та страхування НСЗЗ “Солідарність”.

Профспілки відзначають, що ще в грудні 2018 р. вони просили керівництво мережі магазинів Biedronka надати список співробітників компанії для проведення референдуму, але компанія не хоче задовольнити це прохання. Члени профспілки також кажуть, що їм не дозволяється входити до магазинів з урнами для голосування.

Альфред Буяра наголошує, що спілка подала до прокуратури документи, які доводять, що компанія навмисно блокує референдум. Установа відмовилася ініціювати розслідування, а члени профспілки оскаржили рішення прокуратури та зараз чекають на результат.

Представники мережі  Biedronka пояснюють, що вони не можуть погодитися пустити організаторів референдуму до магазинів, тому що це суперечить внутрішнім правилам компанії.

Юстина Рисяк, менеджер з зовнішніх зв’язків JMP, каже, що відповідно до правил безпеки та порядку, магазини фірми є комерційними об’єктами, призначеними для роздрібної торгівлі товарами й не можуть використовуватися для інших цілей, включаючи проведення будь-яких пропагандистських дій на їх території. Менеджер додає, що це не виключає інших шляхів проведення референдуму профспілкою поза робочими годинами та місцем праці.

Петро Адамчак повідомив PulsHR.pl, що працівники Biedronka все більше налаштовані на страйк. Він відзначив, що страйк, ймовірно, відбудеться восени цього року, проте точної інформації поки немає.

Якщо таки дійде до страйку, то враховуючи дефіцит кадрів на фірмі, робота магазинів мережі може бути повністю паралізована.

На жаль, для клієнтів Biedronka це створить труднощі, але ми не бачимо іншої можливості почати конструктивний діалог з Jeronimo Martins Polska. Наразі компанія розмовляє з нами з позиції сили, – говорить Альфред Буяр.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Конфлікт в мережі Biedronka. Профспілки планують проведення загальнопольського страйку