facebook

Підвищити зарплату вихователям та доплатити за час карантину – працівники дитсадків створили петицію

Станом на 11 червня 2020 року електронний документ зібрав 2918 підписів.

Питання заробітної плати залишається одним із нагальних у сфері освіти. Часом з’являються обіцянки щодо додаткових виплат, які могли б фінансово підтримати вчителів та вихователів, але по факту серйозних зрушень у цьому напрямку немає.

Нещодавно «Всеосвіта» писала про опитування Центру соціальних та трудових досліджень, головною метою якого було оцінити умови праці й рівень заробітної плати вихователів та іншого персоналу дитсадків.

За результатами досліджень, значна частина опитаних працівників отримують менше ніж 5000 гривень на місяць – тобто половину середньої зарплати в Україні. А 55% респондентів зазначили, що грошей вистачає лише на їжу.

З огляду на ситуацію з незадовільним рівнем заробітної плати на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України освітяни зареєстрували петицію № 22/096894 «Переглянути оклади педагогічних працівників закладів дошкільної освіти (збільшити заробітну плату на 300%) та встановити доплату під час карантину за шкідливі умови праці».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Звертаюсь з проханням переглянути оклади педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у сторону їх збільшення на 300 %. На вимоги ст. 62 п. 2 чинного Закону України «Про освіту» посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Наразі посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії становить мінімальну заробітну плату – 4723 грн (без врахування стягнення податків), на рівні з технічним персоналом. Такий дохід по факту не дозволяє працівникам дошкільної освіти забезпечити собі комфортний рівень життя.

Більш того, такий оклад знецінює як самого фахівця, так і його працю. Як наслідок, педагоги втрачають мотивацію до роботи, а праця педагога – вагу та авторитет в очах всіх учасників освітнього процесу. Актуальна ситуація фінансування заробітного фонду в сфері освіти потребує уваги та змін”, – йдеться у тексті документа.

Як відомо, з 1 червня Уряд дозволив дитсадкам працювати у звичному режимі, однак із дотриманням всіх протиепідемічних вимог. У результаті деякі дошкільні заклади України стали осередком коронавірусу, який виявляли не лише у вихователів, але й у дітей. Звісно ж, жодної компенсації чи фінансової підтримки за роботу під час пандемії працівники дитсадків не отримують.

Станом на 11 червня 2020 року електронний документ зібрав 2918 підписів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Підвищити зарплату вихователям та доплатити за час карантину – працівники дитсадків створили петицію