facebook

Як правильно випрати пуховик в машинці

Пуховики для нашого клімату чи не найкращий варіант зимового одягу. Проблема з ними одна: прання або чищення. Пуховий наповнювач теплої курточки вимагає настільки делікатного поводження, що спроби повернути речі чистоту можуть закінчуватися плачевно. Але не все так безнадійно. Відчайдушні і рішучі домогосподарки, які не бажають миритися з капризами речей, на власному досвіді з’ясували, як прати пуховик в пральній машині, при цьому не зіпсувавши пух всередині нього. Результат часом перевершує всі очікування, а й попрацювати доведеться.

 

Прання проти чистки

Виробники пуховиків довгий час наполягали, щоб їх продукція при забрудненні піддавалася виключно сухому чищенню. Але народ завзято гнув своє і вчився правильно повертати речам чистоту в домашніх умовах. Ніхто не знає, скільки пуховиків було безвинно погублено при спробах їх випрати, але в результаті оптимальний алгоритм був знайдений. І тепер прання пуховика в домашній пральній машині нерідко дає значно кращі результати, ніж чистка.

У хімчистки є кілька недоліків. Головний з них – висока вартість. При цьому з вас ще можуть зажадати розписку, що ви погоджуєтеся з тим, що за результати чистки пуховика підприємство відповідальності не несе. Тобто ви можете отримати назад щось непотрібне, що було раніше вашим улюбленим пуховиком разом з формальними вибаченнями – і все.

Крім того, хороша хімчистка не завжди є в зоні крокової доступності. І часу буде потрібно більше. І найнеприємніше – в пуховом наповнювачі неодмінно залишається та хімічна гидота, якою вашу курточку чистили. А вона нерідко викликає алергію і зовсім не корисна. Особливо маленьким дітям.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вже краще з’ясувати одного разу, як випрати пуховик в пральній машині самостійно, і довіряти потім тільки власному досвіду.

Втім, спочатку варто звернутися до досвіду чужого, здобутому ціною розчарувань і втрат.

Поради від досвідчених господинь

Домашні спеціалістки вже опанували знання про те, як прати пуховик в пральній машині, впевнені: випрати пух – найлегше. Набагато важливіше, щоб вдалося випрану річ правильно висушити. Саме процес сушіння впливає на результат прання найбільшою мірою.

Для прання будь-яких пуховиків в пральній машині підходить тільки автомат барабанного типу. Ніякі напівавтомати з активаторами використовувати не можна.

Для оптимального сушіння найкраще підходить машина-автомат з функцією сушки. Але якщо такої немає, можна застосовувати сушку в кімнаті на плічках, на відкритому балконі, у не надто сильно розпеченої батареї опалення або навіть із застосуванням фена.

Для успішного прання пуховика в побутовій машині-автоматі потрібно вибирати або делікатний режим, або прати в трохи більш жорсткому режимі прання синтетичних тканин. Прати можна при помірній температурі, що не перевищує 30°С.

Вам буде потрібно використовувати додаткове полоскання, щоб точно видалити з шару, що утеплює все залишки миючого засобу.

Щоб пуховик не деформувався і не порвався, необхідно застібнути перед пранням всі блискавки, липучки, гудзики, застібки і вивернути річ навиворіт. Якщо є хутряний комір, його потрібно зняти.

Вичавлювати пуховик все-таки потрібно. Вичавлений пуховик швидше висохне. Якщо ж випрати його і залишити просто стікати, всередині утворюється багато грудок пуху, які буде важко або неможливо розпушити знову. Віджимати можна на 400 або максимум 600 оборотах в хвилину.

Для прання будь-яких пуховиків в пральній машині використовувати порошок вкрай небажано, особливо, якщо пуховик темний – залишаться розводи. Порошок важче розчиняється і набагато гірше виполіскується, чим рідкі засоби для прання. У магазинах можна купити дорогі і якісні рідини для прання пуху, але можна цілком випрати будь-якими іншими засобами для прання вовняних речей.

Звичайний ополіскувач використовувати не можна, він тільки склеїть в грудки пух. Зате можна використовувати ополіскувач, спеціально призначений для прання пуху.

Найголовніше правило: один цикл прання – один пуховик. Правильно, коли річ вільно крутиться в барабані.

Щоб пуховик не не прилип до однієї зі стінок барабана, разом з ним потрібно помістити в барабан кілька тенісних м’ячиків. М’ячі не дадуть йому лежати спокійно. Вони зменшить риск утворення грудок пуху і пера. Замість тенісних м’ячів можна випрати пуховик з масажними м’ячиками, або ж з м’ячиками, призначеними для гри з собаками.

Правила сушки

Якщо у вас в машині є функція сушки, то сушитися пуховик теж повинен з м’ячиками. Якщо сушки немає, то випрану річ ви повинні розправити і повісити акуратно на плечики в кімнаті або на балконі.

У процесі сушіння ви повинні постійно струшувати річ, акуратно перебирати пух, що збився в грудки. Іноді краще допомагає повернути форму вже випраному пуховику прокручування в машині 2-3 рази, якщо поміщати його в барабан машини разом з тенісними м’ячами і включає режим ніжного віджиму.

Якщо пух все-таки збився в грудки, доведеться збивати його руками до повернення початкового об’єму. Пух може повернути свій обсяг, якщо використовувати маленьку хитрість: ще вологий потрібно покласти в морозилку. З вологи, що міститься в просохли речі, утворюються дрібні крижані кристали, які роблять пух і волокна об’ємніше. Повністю сухий пуховик зазвичай повертає колишній обсяг і здатність зігрівати вас навіть в сильні морози

Щоб прання улюбленого пуховика в пральній машині була успішним, не можна:

  • прати з попереднім замочуванням;
  • використовувати воду гарячіше 40°С;
  • використовувати відбілюючі засоби;
  • сушити річ, розклавши її на столі або загорнувши в рушник;
  • сушити довше 2 днів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як правильно випрати пуховик в машинці