facebook

Денний сон понад 40 хвилин небезпечний для здоров’я

Тривалий денний сон і постійна втома пов’язані з ризиком виникнення метаболічного синдрому — зокрема, порушення чутливості до інсуліну.

Про своє дослідження медики з США повідомили під часі 65-ї щорічної наукової сесії Американського коледжу кардіології.

Денний сон тривалістю більше 40 хвилин різко підвищує ймовірність розвитку захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин, і призводить до підвищення кров’яного тиску, рівня холестерину, збільшення обсягів жирової тканини в області талії і зростання рівня цукру в крові.

Надмірно висока стомлюваність протягом дня також свідчить про порушення в обміні речовин. До таких висновків вчені прийшли, провівши метааналіз результатів 21 дослідження за участю 30 237 азіатів і європейців. Це найбільше дослідження в цій галузі в світі.

Медики цікавилися, чи сплять респонденти вдень, і якщо так, то як довго. Отримані дані порівнювалися з медичною інформацією про стан здоров’я людей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Результати вказували на зв’язок між тривалістю денного сну і ризиком виникнення метаболічного синдрому. У тих, хто спав вдень менше 40 хвилин, ризик розвитку синдрому невисокий. Денний сон тривалістю 1,5 години збільшував ризик появи цього захворювання на 50%.

З іншого боку, у тих, хто спав вдень менше 30 хвилин, ризик розвитку метаболічного синдрому незначно знижувався (в порівнянні з нормою, тобто здоровими людьми). Дослідження не показало прямого зв’язку між тривалістю сну і ожирінням.

Однак такий зв’язок є між тривалістю сну і ризиком виникнення метаболічного синдрому, а також метаболічним синдромом та ожирінням. Це означає, що тривалий денний сон може провокувати виникнення процесів, які призводять до ожиріння.

Раніше вчені виявили, що денний сон, тривалістю більше години, на 82% збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, які є причиною 27% усіх смертей в США, і призводить до збільшення ризику розвитку цукрового діабету на 46%.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Денний сон понад 40 хвилин небезпечний для здоров’я