facebook

Жодного снігу, але дощами затоплюватиме все: погода в Україні стане тропічною

Можуть утворюватися настільки потужні хмари, що буквально за кілька годин випаде двомісячна, а то й більше, норма опадів


Метеорологи прогнозують, що Україна може перетворитися на пустелю із тропічними зливами.

Такапогода загрожує українцям внаслідок кліматичних змін. Фахівці попереджають, що в Україну прийдуть періоди посухи та сильні зливи.

Весь світ зіткнувся з нещадними та незворотними наслідками зміни клімату. І якщо раніше подібні лякаючі заяви вважалися лише марними словами екоактивістів, то вже зараз українці переконалися в реальності таких змін.

Доказом цього стали посушливе літо, короткі періоди сильних дощів, які затоплювали міста та дороги, тривале літо без опадів, а саме – 75 днів. Крім того, українці стали свідками аномально теплої осінньої погоди у 2023 році, адже навіть у листопаді деякі ходили в одязі, для вересня.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Завідувач відділення прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідного гідрометеоінституту Віра Балабух пояснила, що світова температура суттєво підвищилася протягом останніх років по всій планеті. Як відомо, глобальне потепління спричинило танення льодовиків в Арктиці — там практично повністю розтанув лід, який зберігався в холодній зоні протягом багатьох століть.

“У 2020 році рівень льоду в Гренландії зменшився настільки, що випередив усі очікування – прогнозувалося, що подібні зміни настануть не раніше 2070-го року”, – пояснила експерт.
Метеоролог Віра Балабух

Відповідні наслідки очікуються і в Україні, адже температура в нашому регіоні порівняно з рештою планети протягом останніх п’яти років почала зростати набагато швидше. Найбільш помітним зростання температури в Україні стало з середини 90-х років. У зв’язку з цим експерт прогнозує, що дощі в Україні стануть рідкістю, а період посухи лише зростатиме. У той же час нечасті дощі стануть потужнішими і затоплюватимуть все навколо – очікуються опади обсягом до 100 літрів на квадратний метр.

“На тлі бездощового періоду можуть утворюватися настільки потужні хмари, що буквально за кілька годин випаде двомісячна, а то й більше, норма опадів – 100 мм і вище”

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Жодного снігу, але дощами затоплюватиме все: погода в Україні стане тропічною