facebook

Війна для бідних: влада готує “справедливу мобілізацію” і бронь за податки

В Україні хочуть впровадити, так звану, “справедливу мобілізацію” – вона передбачає звільнення від військової служби чоловіків із високою “білою” зарплатою, які сплачують чималі податки.

Про це йдеться у матеріалі “Української правди”.

Питання вперше постало на початку лютого, коли у першому читанні Верховна Рада проголосувала за скандальний законопроєкт, що передбачає масштабну мобілізацію у кількості 500 тисяч осіб. Так, Україна опинилася на роздоріжжі, коли армія потребує людей, аби стримувати ворога, а також кошти на це, які можуть дати наймані працівники.

Саме тому для розв’язання даної проблеми, в Офісі президента розглядається впровадження механізму, відомого як економічне бронювання. Ця ініціатива передбачає можливість підприємствам бронювати своїх працівників за умови сплати певної суми податків, які будуть спрямовані на фінансування потреб армії.

За думкою заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми, це сприятиме стабілізації економіки та дозволить збільшити надходження значної суми коштів до бюджету.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За підрахунками ініціативної групи в Раді, яку очолює голова економічного комітету Дмитро Наталуха, в Україні теоретично є 11,1 мільйона чоловіків, які мають ІПН, їм від 25 до 60 років, й вони підлягають мобілізації. Проте призвати можна лише половину з них, оскільки частина живе на окупованих територіях, за кордоном чи має інвалідність.

Тих чоловіків, які залишилися, можна поділити на дві категорії:

перша – це близько 2,8 мільйона людей, які мають офіційне місце роботи, і понад 0,6 мільйона ФОПів;
друга – це чоловіки, які живуть в Україні, але держава не знає про них нічого, окрім ІПН: вони не працюють ніде, не сплачують податки, не служили в армії. Таких майже мільйон.
Відтак, легше мобілізувати тих, хто засвідчив своє існування перед державою. Проте, у такому разі не буде кому робити роботу й може стати економіка України.

“ТЦК набагато простіше прийти на завод, дати план і за списком роздати повістки. Але зараз, після двох років війни, ситуація на багатьох підприємствах критична. Спочатку система мала певний запас міцності, і можна було забирати стільки, скільки було потрібно. Але зараз все натягнуто, як струна. На всіх зустрічах великі підприємства говорять про те саме – що вони реально можуть стати, бо не вистачає людей”, – наголосив Ростислав Шурма.

Тож, у Верховній Раді пропонують запровадити економічне бронювання. На нього можуть претендувати чоловіки, які отримують понад 30-35 тисяч гривень на місяць.

“Головне – це навіть не гроші, а тотальна зміна економічної культури. Коли люди і компанії проживуть якийсь час і повністю попрацюють “в білу”, то ніхто уже не захоче повертатись до зарплат у конвертах”, – переконує Шурма.

Така пропозиція має й іншу сторону медалі. Оскільки у великих містах зарплата у розмірі 35 тисяч гривень є реальною, а от в регіонах таку суму заробити проблематично. У такому випадку малі фірми в околицях можуть почати ховатися від податків.

Група Наталухи в Раді пропонує запровадити новий спеціальний квазіподаток, який є своєрідним військовим збором. Так, якщо роботодавець або фізична особа-підприємець бажає забронювати працівника, вони зобов’язані будуть сплатити додатково 20 тисяч гривень щомісяця за кожного працівника. Отримані кошти повинні бути використані виключно на потреби оборони.

Згідно з обома концепціями, цей новий податок може забезпечити додаткові надходження від 200 до 350 мільярдів гривень на рік, що дозволить подвоїти бюджет на придбання зброї для Збройних Сил України.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Війна для бідних: влада готує “справедливу мобілізацію” і бронь за податки