14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В Україні налічується близько 1,5 мільйонів осіб із діагнозом цукровий діабет. Медики запевняють, що цифри занижені, а хворих на діабет понад два мільйони осіб.
Про основні симптоми, фактори ризику і профілактику цукрового діабету наголосила завідубча амбулаторії загальної практики сімейної медицини, лікар вищої категорії Людмила Миколаївна Бойко.
Людмила Бойко наголошує, що цукровий діабет – це захворювання, яке виникає через порушення обміну речовин, при якому виникають проблеми із засвоєнням цукру на клітинному рівні. І це призводить до того, що в людини постійно відбуваються різкі коливання рівня цукру у крові.
Зі слів лікаря, головним джерелом енергії всього організму є глюкоза, яка забезпечує його роботу. Тож для того, щоб глюкоза потрапила у клітини, потрібен інсулін – гормон, який виробляє підшлункова залоза.
Саме через брак цього гормону і виникає цукровий діабет. Якщо у хворого підшлункова залоза зовсім не виробляє інсулін – це перший тип діабету, інсулінозалежні, які щодня мають робити ін’єкції цього гормону. А при другому типі – організм виробляє інсулін, але він не сприймається організмом
Діабет І типу: введення інсуліну
Перший тип цукрового діабету виникає переважно у молодому віці через спадковість або після перенесення важких вірусних інфекцій, які пошкоджують підшлункову залозу. А другий тип – через неправильне харчування і зайву вагу – у віці після 40 років.
Симптоми діабету
Перші ознаки цукрового діабету проявляються так:
Постійне відчуття голоду. Лікар зазначила: “Скільки б людина не їла, клітини її організму не можуть насититись через порушення засвоєння цукру. А це в свою чергу призводить до ожиріння і навпаки, ожиріння може викликати цукровий діабет”.
Хронічна втома. Нестача енергії на клітинному рівні призводить до того, що страждає весь організм.
Сухість шкіри. Цей симптом виникає через порушення обміну рідин, кров із клітин переходить в судини, щоб розрідити густу кров.
Постійна спрага. Організм хоче позбутись надлишку глюкози в організмі (яка руйнує судини й може призводити до виникнення інсультів, інфарктів, гангрен) і тому виділяє її з сечею. Підвищена спрага виникає тому, що організм хоче відновити недостатність рідини.
Сповільнене загоєння ран. Солодке середовище сприяє розмноженню бактерій та грибків.
Наявність трьох симптомів і більше – привід провести аналіз крові та звернутись до лікаря. Адже тривала нестача глюкози в клітинах призводить до того, що вони починають спалювати власні жири і при цьому процесі виділяється ацетон.
Ця токсична речовина отруює весь організм і може призвести до діабетичної коми – смертельно небезпечний стан, при якому необхідно негайно звернутись в лікарню,
– наголосила Бойко.
Цукровий діабет: симптоми і фактори ризику
Що робити, щоб не захворіти: профілактика захворювання
Здорове харчування. Основний чинник, без якого всі інші заходи марні. Також потрібно зменшити кількість споживання швидких вуглеводів – вони дають велике навантаження на підшлункову залозу і при цьому мають низьку енергетичну цінність.
Водний баланс. Вода бере участь в процесі проникнення глюкози в клітини і є дуже важливою у всіх процесах обміну речовин. Якщо організм зневоднений, підшлункова залоза перестає виробляти інсулін. Тому лікарі радять перед прийомом їжі випивати склянку води. Чай, кава, солодка вода, сік, пиво – не можуть замінити воду, клітини будуть сприймати їх як їжу.
Стресостійкість. Стрес порушує діяльність всіх органів і клітин, що призводить до виникнення багатьох хвороб. Тому важливо вміти зберігати спокій.
Фізичні навантаження зможуть допомогти уникнути ожиріння, яке є основним чинником виникнення діабету 2 типу.
Регулярне обстеження в лікарів. Важливо якнайшвидше виявити хворобу, це допоможе знизити негативні наслідки хвороби і взяти її під контроль.
Пам’ятайте, що раннє виявлення хвороби може врятувати ваше здоров’я і навіть життя.